Ads Top

Platform 'Zootje Geregeld' over afval en grondstoffen

Nederlanders zijn fanatieke afvalscheiders, maar het is niet altijd duidelijk in welke bak het afval hoort. Chipszak, melkpak en aluminiumfolie leveren de meeste verwarring op. Dat ziet voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal aan de Afvalscheidingswijzer, waar een half miljoen keer per jaar wordt opgezocht welk afval in welke bak hoort. Om nog meer informatie over afval en grondstoffen uit te wisselen, lanceert Milieu Centraal het online platform 'Zootje Geregeld'. Hier kunnen mensen tips en slimmigheidjes met elkaar delen over hoe ze minder afval kunnen produceren en beter kunnen scheiden.

Nederlanders produceren jaarlijks bijna 500 kilo afval per persoon. Ruim de helft daarvan leveren ze gescheiden in. We willen meer en beter afval scheiden. Beter scheiden is belangrijk, want hoe hoger de kwaliteit van het gescheiden afval, hoe beter het gerecycled kan worden.

Milieu Centraal krijgt veel vragen over afval. “Mensen willen het graag goed doen, maar er zijn nog veel instinkers,” zegt woordvoerder Magreet Schijvens. “Wat gooi je precies in welke bak? Heeft het wel nut dat ik mijn plastic apart inzamel? Hoe zorg ik ervoor dat ik minder afval creëer? En kun je het eigenlijk wel afval noemen als iets van waardevolle materialen is gemaakt?” Via de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal zochten mensen in 2017 het meest op de volgende afval-zoektermen:

    Chipszak
    Melkpak
    Aluminiumfolie
    Verpakkingspiepschuim
    Deodorantspuitbus
    CD’s
    Luiers
    Theezakje
    Aluminiumblikje
    Blikje

In de nieuwe Facebook-community en op de site van Zootje Geregeld gaan mensen met elkaar in gesprek over hoe ze slimmer om kunnen gaan met afval, grondstoffen en spullen. Verder zijn er #TrashHacks te vinden die afval scheiden thuis gemakkelijker maken. Ook is er een quiz om te checken of jij de juiste bak weet voor de tien grootste instinkers.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.