Ads Top

Beloning voor inleveren kleine flesjes en blikjes

Stientje van Veldhoven (D66) wil dat mensen geld krijgen voor ingeleverde kleine flesjes en blikjes. Dat is beter voor het milieu en er blijft minder zwerfvuil liggen op straat. Uit experimenten blijkt dat wanneer mensen een kleine vergoeding krijgen voor het inleveren van blikjes en kleine flesjes, mensen veel meer zwerfafval opruimen.

Van Veldhoven: “Voor elk ingeleverd flesje of blikje krijg je een vergoeding. Hierdoor wordt zwerfafval vaker opgeruimd en ingeleverd, in plaats van dat het in de bosjes en op straat belandt.” Deze vergoeding komt naast het bestaande systeem van statiegeld voor flessen en kratten.

De producenten van de blikjes en kleine flesjes blijven wat D66 betreft verantwoordelijk voor hun flesjes en blikjes. Daarom moeten deze producenten ervoor zorgen dat dit afval weer wordt opgeruimd en betalen zij de vergoeding. Het voordeel voor de producenten is dat de oude blikjes en flesjes weer worden gebruikt om nieuwe blikjes en flesjes te maken. Gemeenten kunnen ieder voor zich bepalen waar in hun gemeente het beste het zwerfafval ingeleverd kan worden. Van Veldhoven: ”Het zwerfafval kan bijvoorbeeld bij winkels worden ingeleverd. Het kan ook dat scholen en voetbalverenigingen er voor kiezen om wat extra bij te verdienen met het verzamelen van zwerfafval.“

Zwerfafval is afval dat door mensen bewust of onbewust is weggegooid of achtergelaten op plaatsen die daar niet voor zijn bedoeld. We produceren elk jaar tussen de 150 tot 275 miljoen kilo zwerfafval. Dat kost per jaar 250 miljoen euro om op te ruimen.[1] 84 procent van de Nederlanders vindt dat zij zelf medeverantwoordelijk zijn voor het schoonhouden van de eigen omgeving. Als mensen hun blikjes en flesjes opruimen, ruimen

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.