Ads Top

Zwollenaren scheiden meer afval: dit jaar 40% minder restafval

Zwollenaren gooiden de eerste helft van dit jaar ruim 5 miljoen kilo minder restafval in de container dan in de eerste helft van vorig jaar. De invoering van het tarief op restafval zorgt voor een flinke vermindering van het restafval in Zwolle.

De daling in het eerste kwartaal van 2023 is in het tweede kwartaal doorgezet, zo blijkt uit de halfjaarrapportage die het college deze week presenteert. Als deze lijn doorzet dan haalt Zwolle de doelstelling van 100 kilo restafval per persoon.

Vorig jaar belandde er nog 164 kilo fijn restafval per persoon in de container, dit jaar komt dat naar verwachting uit op 96 kilo. Dat is een forse daling, van ruim 40%. Zwollenaren zijn veel meer afval gaan scheiden dit jaar. Daardoor is de hoeveelheid gescheiden ingezamelde grondstoffen, zoals gft, pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons) en oud papier en karton gestegen en kunnen deze grondstoffen hergebruikt worden. Vorig jaar werd ongeveer de helft van al het huishoudelijk afval in Zwolle gescheiden, dat zal dit jaar naar verwachting op 66% uitkomen.

Nu er zoveel meer afval gescheiden wordt, gaan ook de verwerkingskosten voor restafval omlaag. B en W verwachten voor dit jaar een besparing van 1 miljoen euro. Daartegenover staat dat er extra investeringen zijn gedaan om zoveel mogelijk inwoners in staat te stellen hun afval gescheiden te kunnen aanbieden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.