Ads Top

Dordtenaren scheiden afval steeds beter

De hoeveelheid restafval die Dordrecht inzamelt wordt steeds kleiner. Dordtenaren hadden vorig jaar gemiddeld 191 kilo restafval, vier jaar geleden was dat nog 243 kilo per persoon. Doordat er veel minder afval verbrand wordt levert dat winst op voor het milieu en voor de portemonnee.

Dat blijkt uit de beoordeling van het grondstoffenplan, eerste fase. De afgelopen jaren zijn er verschillende maatregelen uitgevoerd om Dordtenaren te helpen hun afval beter te scheiden. Zo kunnen bewoners van laagbouw in de zomer elke week hun GFT-container aan de straat zetten. Ook kunnen inwoners elke week hun PBD-afval (plastic, blik en drankverpakking) kwijt. De inzameling van restafval via grijze containers is teruggebracht tot 1 keer in de 4 weken. In de binnenstad staan GFT-cocons (wijkcontainers).                                 

In Dordrecht wordt nu 56 procent van het afval gescheiden ingezameld. Daarmee zit Dordrecht in de top 5 van sterk verstedelijkte gemeenten. De uitstoot van CO2 is door de betere scheiding met 9000 ton gedaald. Dat is gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 6000 gezinnen. Een flinke winst voor het klimaat. Het is ook financieel gunstig. Doordat Dordtenaren veel beter scheiden steeg de afvalstoffenheffing in Dordrecht veel minder dan gemiddeld in Nederland.                                                                                                                 

In 2020 stelde de gemeenteraad het grondstoffenplan vast. Door afval beter te scheiden kan het als grondstof worden gebruikt. Na het succes van de eerste fase wil Dordrecht doorgaan op deze weg. Binnenkort komen de voorstellen voor betere afvalscheiding in de hoogbouw aan de orde.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.