Ads Top

Groene waterstof 'gratis' uit plastic afval te produceren

Met een nieuwe techniek die Amerikaanse wetenschappers hebben bedacht, kan groene waterstof op een efficiƫntere manier worden gemaakt uit plastic afval dat wordt verhit. Daarbij komt ook grafeen vrij, een zeer waardevol materiaal voor elektronica, waardoor de waterstofproductie kosteloos zou kunnen zijn.

Waterstof is een duurzame energiedrager die kan helpen om de CO2-uitstoot van industrieƫn te verminderen, maar het is nu nog erg kostbaar om het groen te maken. Nu wordt nog bijna alle waterstof gemaakt met vervuilende methoden, die 11 ton CO2 per ton waterstofgas uitstoten. Groene waterstof wordt gemaakt door water te splitsen in waterstof en zuurstof met behulp van groene stroom, maar dit is nog erg duur.

De wetenschappers hebben echter een manier gevonden om schone waterstof te maken op grote schaal. Ze gebruiken ‘flash Joule heating’, een techniek waarbij plastic afval in enkele seconden wordt verhit tot 2800 graden Celsius. Hierdoor verdampt alle waterstof in het plastic en blijft alleen grafeen over. Deze techniek bestaat al langer, maar de wetenschappers ontdekten dat ze veel van de vrijgekomen waterstof konden opvangen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.