Ads Top

Gemeente Arnhem neemt maatregelen tegen lachgascilinders in restafval

Vanwege alarmerende signalen over grote hoeveelheden lachgascilinders in het Arnhemse restafval, neemt het College van B&W per direct maatregelen om deze hoeveelheden te verminderen. Op die manier wil het college de afvalinzameling continueren en de veilige verwerking van het restaval borgen. Dat staat in de raadsbrief die het college op 13 oktober naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Lachgascilinders zorgen bij de inzameling en verwerking voor grote problemen, waaronder veiligheidsrisico’s in verband met ontploffingsgevaar. Om die reden dreigde de afvalinzameling en -verwerking te stoppen.

Gezien de urgentie van de situatie, heeft het college maatregelen genomen om de veiligheid en continuïteit van de afvalinzameling te waarborgen. Vooruitlopend op de inleverpremie waaraan het college nu werkt, kunnen inwoners hun lege lachgascilinders kosteloos afleveren op de Arnhemse afvalbrengstations. Aannemers in de wijken die de prullenbakken legen hebben per direct de opdracht gekregen om elke prullenbak die wordt geleegd, te controleren op de aanwezigheid van lachgascilinders. Deze cilinders worden apart meegenomen en afgegeven op onze afvalbrengstations.
 
Tegelijkertijd wordt het Arnhems restafval momenteel voorgesorteerd op de overslaglocatie van PreZero in Duiven. Door deze sorteerslag worden lachgascilinders eruit gehaald waardoor de afvalverwerker het materiaal kan blijven accepteren. Om de bekendheid met en de kennis van dit onderwerp bij onze inwoners te verhogen, zet het college volop in op alle vormen van communicatie. Daarnaast is en blijft drugsgerelateerde problematiek uiteraard een prioriteit voor de lokale gezagsdriehoek.  

Sinds 1 januari 2023 staat lachgas op lijst II van de Opiumwet. Daarmee is het verboden de stof voor recreatief gebruik te vervoeren, verhandelen en in bezit te hebben. Voordat lachgas verboden werd, bestond er een statiegeldsysteem voor lachgascilinders waardoor lege cilinders werden ingeleverd bij leveranciers. Zo kwamen deze cilinders niet in het restafval terecht en leverden geen problemen op bij de verwerking. Door het verbod op de stof, is het statiegeldsysteem vervallen. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.