Ads Top

Getest op DGTL ADE: innovaties die de festivalsector duurzamer en inclusiever maken

Een vuilnisbak die automatisch afval sorteert en herbruikbare maaltijdverpakkingen: op het Amsterdamse dancefestival DGTL (19 t/m 21 oktober) worden de komende dagen drie veelbelovende innovaties getest.

De testcases zijn onderdeel van een tweejarig project van DGTL, Revolution Foundation, Innofest en Oerol om de festivalsector duurzamer en inclusiever te maken. Door hun innovaties vroegtijdig in een festivalsetting te testen, kunnen de deelnemende startups hun producten sneller verbeteren en de uiteindelijke impact vergroten.

Wanneer afval niet optimaal wordt gesorteerd, komt het terecht in stortplaatsen, verbrandingsovens of waterlichamen. Dit is kwalijk en onnodig. PLAEX ontwikkelde daarom de Garby, een automatische afvalsorteerbak die het ingezamelde afval direct sorteert. Garby kan restafval met wel 70% verminderen en de kosten voor het ophalen van afval met 68% verlagen. Op het terrein van DGTL staan twee prototype Garby’s om de werking van de bakken te testen, waarbij bezoekers worden gestimuleerd ze zoveel mogelijk te gebruiken.

Ozarka verhuurt herbruikbare voedselcontainers aan horecaklanten. Op DGTL gebruiken de foodtrucks de producten van Ozarka om maaltijden in te serveren. Hoe vaker de voedselcontainers gebruikt worden, hoe duurzamer ze zijn. Op zoek naar manieren om de duurzaamheid van hun product verder te vergroten, test de startup momenteel een off-grid-systeem waarbij ze gebruikmaken van de bidirectionele batterij van een Nissan LEAF. Zo leggen de voedselcontainers slechts een zeer korte afstand af en kan een kleine hoeveelheid herbruikbare spullen tijdens het evenement meerdere keren worden herverdeeld. Ozarka meet op DGTL hoe lang een commerciële vaatwasser op één acculading kan draaien.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.