Ads Top

Statiegeld dreigt uitgesteld te worden

Het is een jarenlange politieke strijd: statiegeld. De Nederlandse samenleving wil het, maar het bedrijfsleven vindt het maar gedoe. Zij lobbyen, de supermarkten voorop, al jaren met succes tegen uitbreiding naar kleine flesjes en blikjes. En het lijkt ze opnieuw te lukken. Staatssecretaris van Veldhoven stuurde een dezer dagen een voorstel naar de kamer om het bedrijfsleven nog 2 jaar de kans te geven het probleem van zwerfafval op een andere manier op te lossen. Lukt dat niet, dan wordt statiegeld op kleine flesjes per 2021 ingevoerd. Blikjes blijven ook in dat geval vrij van statiegeld. Een teleurstellend voorstel, vinden wij.

Maar het is nog niet te laat, zegt Greenpeace. Donderdag 15 maart debatteert de Tweede Kamer over dit voorstel.

Jaarlijks belanden er 50 tot 100 miljoen plastic flesjes en 100 tot 160 miljoen blikjes in de natuur. Drie jaar uitstel betekent dus miljoenen extra flesjes en blikjes in de natuur die bijdragen aan de wereldwijde plastic soep. Onze oceanen en dieren stikken letterlijk in het plastic. Statiegeld is een bewezen effectief middel om te zorgen dat dit afval niet op straat en in het milieu belandt. Zo wordt meer dan 90% van de grote PET-flessen, waar we wel statiegeld op hebben, ingezameld. Je ziet dan ook zelden een grote fles op straat liggen.

Als het bedrijfsleven zich niet aan zijn afspraken houdt, komt er in 2021 dus statiegeld op kleine flesjes. Maar blikjes zijn ook belangrijk! Blikjes zijn een groot onderdeel van het zwerfafval, nog meer dan plastic flesjes. En ze vormen een groot probleem. Recent onderzoek laat zien dat er jaarlijks 12.000 koeien ziek worden en 4.000 koeien een pijnlijke dood sterven omdat ze zwerfafval opeten, waaronder vlijmscherpe stukjes blik. Bovendien lopen we hiermee het risico dat het probleem verschuift, omdat fabrikanten meer blik gaan gebruiken om statiegeld te ontlopen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.