Ads Top

Meerlanden organiseert vierde Dag van de Moestuin

Op Goede Vrijdag organiseert Meerlanden als vervolg op de Landelijke Compostdag voor de vierde keer de Dag van de Moestuin. Vanwege de vele aanvragen van de eerdere jaren kunnen volkstuincomplexen en buurtmoestuinen uit de regio ook dit jaar gratis MeerCompost laten bezorgen. Een goed moment voor de tuinders om aan het begin van de lente hun bodem nieuwe energie te geven met compost. Deze natuurlijke bodemverbeteraar wordt in de Groene Energiefabriek van Meerlanden gemaakt van organisch keuken- en tuinafval (GFT) dat ingezameld wordt bij huishoudens en bedrijven in de regio.

Moestuinders die in aanmerking willen komen voor maximaal 5 m3 MeerCompost kunnen een e-mail sturen naar moestuinendag@meerlanden.nl. In de e-mail zetten ze de naam van het complex of buurtinitiatief, contactpersoon, het bezorgadres en de gewenste hoeveelheid compost. Maximaal 20 initiatieven komen in aanmerking voor de gratis MeerCompost, op volgorde van aanmelding.

Het idee voor deze actie ontsproot op de Landelijke Compostdag, waarop Meerlanden in vijftien gemeenten gratis meer dan 55.000 zakken MeerCompost uitdeelt. Onder moestuinders bleek ook vraag naar de natuurlijke compost uit keuken- en tuinafval. “Moestuinieren is de laatste jaren weer steeds populairder. Wat is ook mooier dan samen met buurt- of klasgenoten je eigen groenten en fruit te telen en op te eten? Zo ervaar je dat het scheiden van GFT letterlijk het begin van iets moois is,” aldus Angeline Kierkels, algemeen directeur van Meerlanden.

Door op de Dag van de Moestuin in de vraag naar compost te voorzien sluiten bewoners samen met gemeenten en Meerlanden de lokale voedselketen; van organisch afval naar voedsel. Van GFT wordt compost gemaakt. Door dit toe te voegen aan de bodem stimuleert het de groei van groente en fruit op milieuvriendelijke manier. Na het oogsten – en natuurlijk het eten – van de gewassen kunnen de schillen, loof en klokhuizen in de GFT-afvalcontainer zodat er weer compost van gemaakt kan worden. Dit gebeurt in de Groene Energiefabriek van Meerlanden door een combinatie van vergisting en compostering. Het eindproduct MeerCompost is een gecertificeerd product (Keurcompost), vrij van onkruidzaden en ziektekiemen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.