Ads Top

Save Plastics maakt werk van plastic afval

Vrijdag 23 maart 2018 overhandigt gedeputeerde Michiel Scheffer het Gelderse circulaire estafettestokje aan Bram Peters van Save Plastics uit Arnhem. Save Plastics is er helemaal op gericht om afvalplastic voor 100% her te gebruiken. Van het afvalplastic maakt het bedrijf producten voor de weg-water- en natuurbouw, zoals kunststof steigers, beschoeiingen en buitenmeubilair.

Naast het op de markt brengen van gerecyclede producten wil Save Plastics ook maatschappelijk betrokken zijn. Niet in theorie maar in praktijk. Het Save Plastics Recycle Systeem (SRS) is daarvan een goed voorbeeld. Een gemeente stelt ingezameld kunststof ter beschikking. Save Plastics maakt hier beschoeiing of bermverharding van. Zo helpt Save Plastics gemeenten aan een zichtbaar recycleproces voor haar inwoners.
Zwerfafval voor nieuwe brug
In Arnhem werkt de gemeente al samen met Save Plastic. Kinderwijkteams sparen voor een nieuwe brug in de wijk Malburgen. Niet met geld, maar met zwerfafval. Het afvalplastic dat door de kinderen is ingezameld, wordt door Save Plastics verwerkt tot palen en planken waarmee de nieuwe brug wordt gebouwd. Het zwerfafval wordt zo ingezet voor producten die de gemeente toch al nodig heeft. Opschaling is eenvoudig en de gemeente Arnhem kan dus ontzettend veel producten voor de buitenruimte aanschaffen.

Het duurzame estafettestokje werd in 2014 door de stichting Green Capital Challenge in het leven geroepen. Inmiddels is het estafettestokje 60 keer overhandigd aan duurzame initiatieven in Nijmegen. Nu Nijmegen in 2018 European Green Capital is, willen de provincie en stichting Green Capital Challenges het estafettestokje verder Gelderland inbrengen om de mooiste circulaire projecten in de spotlights te zetten. Na Apeldoorn, Brummen, Rheden en Lochem is Arnhem de 5e gemeente die het stokje overneemt.

Gelderland wil de eerste afvalloze provincie van Nederland zijn. In 2030 moet de circulaire economie in Gelderland zorgen voor €700 miljoen extra omzet, 5.000 nieuwe banen en 50% minder grondstofgebruik in de industrie. Gedeputeerde Michiel Scheffer: ‘Veel Gelderse gemeenten, bedrijven en inwoners werken al aan de circulaire economie. Toch is het voor veel anderen nog een zeer abstract begrip. Daarom gaan we op zoek naar de mooiste Gelderse circulaire initiatieven om anderen te inspireren meer circulair te gaan denken of te ondernemen. Samen maken we werk van afval in Gelderland.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.