Ads Top

Online tool HazClass geeft snelle indicatie van afvalclassificatie

ECN heeft een online tool gelanceerd waarmee afval eenvoudig en snel op basis van de elementanalyse geclassificeerd kan worden volgens EU wetgeving. De tool gebruikt een worst case benadering om aan te geven wat de mogelijke gevaren van het materiaal zijn.

Afvalclassificatie is lastig vanwege de complexe en steeds wisselende samenstelling van mogelijke stoffen in het materiaal. Voordat we materialen hergebruiken in de circulaire economie, bijvoorbeeld bodemas als bouwmateriaal, moeten we er zeker van zijn dat het geen risico vormt. Maar een beoordeling in combinatie met testen voor het vaststellen van afvalclassificatie zijn tijdrovend en duur.

ECN heeft een gratis tool ontwikkeld, genaamd HazClass, die een snelle indicatie geeft van de afvalclassificatie van een willekeurige afvalstof. Op de website www.ecn.nl/hazclass kan iedereen de elementanalyse van een afvalstof invullen. Door op ‘calculate’ te klikken geeft het programma een lijst met mogelijke gevaren voor de meeste van de EU gevaarseigenschappen HP 1 tot en met HP 15. Het advies is gebaseerd op een worst case scenario. Daardoor is het zeker dat een materiaal geen gevaar oplevert wanneer de tool dat aangeeft. Dat bespaart tijd en geld voor extra tests. Ook wordt een advies gegeven voor mogelijke vervolgacties bijvoorbeeld om extra tests of een meer gedetailleerde beoordeling te doen om vast te stellen wat de werkelijke gevaren zijn van het materiaal.

Eigenaren en gebruikers van afval, van grote afvalverwerkingsbedrijven, kleine producenten of shredders worden uitgenodigd om HazClass te proberen, zegt ECN onderzoeker Tetyana Klymko die de tool ontwikkelde. “Deze tool is een goed startpunt voor het bepalen van de classificatie van elk soort afval. Het kan bedrijven ondersteunen bij het aantonen dat een bepaalde afvalstof niet-gevaarlijk is. Het scheelt in kosten wanneer afval niet meer volgens speciale voorschriften hoeft te worden behandeld en getransporteerd zoals nodig is voor gevaarlijk afval. Tot slot bespaart de tool tijd omdat het direct duidelijk wordt welke gevaarseigenschappen mogelijk relevant zijn en welke niet. Onnodig testen behoort tot het verleden,” aldus Klymko.

Na registratie krijgt de gebruiker een veel gedetailleerder rapport van de analyse, inclusief links naar testmethoden. De geregistreerde gebruiker kan de resultaten ook later weer inzien voor toekomstig gebruik. “Met deze tool bieden wij onze ervaring in afvalclassificatie aan voor iedereen middels een snelle screening. Daarnaast kunnen we met onze goede kennisbasis en expertise helpen bij additionele testen en beoordelingen als die nodig blijken te zijn”, zegt ECN milieu-onderzoeker André van Zomeren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.