Ads Top

Afgifte e-waste door gemeenten aan Wecycle loopt sterk uiteen

In 2013 gaven gemeenten gemiddeld 4,5 kilo per inwoner aan afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige verlichting (e-waste) af aan Wecycle. De afgifte loopt sterk uiteen van 1,2 tot 18,9 kilo per inwoner. Dat blijkt uit de jaarlijkse benchmark naar de afgifte van e-waste door gemeenten aan Wecycle. De gemeenten hebben in 2013 in totaal 75 miljoen kilo e-waste afgegeven aan Wecycle.

De afgifte door gemeenten is 6 procent lager dan in 2012. Dit is in lijn met de totale resultaten van Wecycle. De economische crisis speelt hierbij een rol: er werden minder apparaten verkocht en minder afgedankt. Zeeland is voor het vierde jaar op rij de provincie die het meest heeft ingezameld per inwoner: 7,8 kilo. Doel van de benchmark is om gemeenten te stimuleren meer e-waste af te geven. De volledige benchmark staat op wecycle.nl/benchmark.

In totaal rapporteerde Wecycle 134 miljoen kilo in 2013. Tweederde daarvan is afkomstig van de gemeenten, eenderde van winkels.

Door samen te werken kan er nog meer e-waste ingezameld worden. Daarom ondersteunt Wecycle gemeenten om de inzameling op de milieustraten te verbeteren. Daarnaast voert Wecycle samen met gemeenten inzamelcampagnes rondom Koningsdag en Sinterklaas om consumenten aan te sporen meer e-waste bij de milieustraten in te leveren.

In 2013 waren 407 gemeenten in Nederland aangesloten bij Wecycle. Hierdoor verzekeren zij zich van optimale recycling van alle e-waste dat inwoners inleveren bij de milieustraten. Via Wecycle worden grondstoffen maximaal hergebruikt, schadelijke stoffen veilig verwijderd, illegale export voorkomen en CO2-uitstoot vermeden.

Top 10 gemeenten
Top 10 gemeenten* in de afgifte van e-waste (kilo's per inwoner)

1. Heemstede 11,1
2. Geldermalsen 10,7
3. Schagen 8,9
4. De Ronde Venen 8,1
5. Hillegom 8,0
 Hulst 8,0
 Sluis 8,0
 Terneuzen 8,0
9. Sudwest-Frysland 7,9
10. Schouwen-Duivenland 7,5
 Tholen 7,5
 De Bilt 7,5

* Op de Waddeneilanden wordt al het afgedankte e-waste via de milieustraat afgevoerd, dus ook van bedrijven, hotels en recreatieparken. Deze gemeenten zamelen daardoor tussen de 8,4 en 18,9 kilo per inwoner in. De resultaten van deze gemeenten zijn hier weggelaten, om een vertekend beeld te voorkomen.

Legenda kaart (zie bijlage):
Rood: 0 - 1,9 kg/inw (9 gemeenten)
Oranje: 2 - 3,9 kg/inw (116 gemeenten)
Geel: 4 - 5,9 kg/inw (187 gemeenten)
Lichtgroen: 6 - 7,9 kg/inw (78 gemeenten)
Groen: 8 - 9,9 kg/inw (8 gemeenten)
Donkergroen: 10 en meer kg/inw (5 gemeenten)

Elke gemeente ontvangt een Wecycle Recycle Certificaat waarop de ingezamelde hoeveelheid, de recyclingpercentages en de vermeden CO2-uitstoot van de eigen gemeente staat vermeld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.