Ads Top

Prima alternatieven voor plastic

Plastic is een blijvertje. Het breekt niet af. Het drijft op zee, vissen krijgen het binnen, en die vissen eten wij weer op. Een leven zonder plastic is ondenkbaar, maar minderen kan prima.

Een week zonder kunststof. Het is ZeroPlasticWeek. Zo’n 10.000 Nederlanders proberen deze week geen nieuw plastic te kopen. Wie een rondje door de supermarkt loopt, weet hoe lastig het is om kunststof te vermijden. Zelfs veel groente en fruit is in plastic verpakt.

Ieder mens gebruikt zo’n 140 kilo plastic per jaar. Minstens 6,4 miljoen ton belandt jaarlijks in de oceanen, becijferde de Verenigde Naties. Daar wordt het een drijvende vuilnisbelt, ook wel plastic soep genoemd. In totaal zou er 500 miljoen kilo plastic in de oceanen drijven. Boyan Slat, student in Delft, staat wereldwijd in de belangstelling met zijn plan om dit afval op te ruimen. Slat wil tentakels van 100 kilometer lengte in de oceanen leggen, die het drijvend plastic als een trechter verzamelen. Kosten van het systeem: 317 miljoen euro.

Het afval opruimen heeft pas echt zin als het gepaard gaat met het terugdringen van de vervuiling door plastic, vindt Slat. Daar kan iedereen z’n steentje aan bijdragen, stelt de Plastic Soup Foundation. “We zijn niet tegen plastic”, zegt manager innovation en solutions Harmen Spek van de Plastic Soup Foundation. “We zijn er ook van overtuigd dat je niet meer zonder kan. Maar we stellen wel vast dat veel producten een rare levenscyclus hebben. Een plastic zakje wordt gemaakt voor een gebruik van gemiddeld 15 minuten. Dan wordt het weer weggegooid. De afbreekbaarheid wordt geschat op tussen de 500 en 1.000 jaar.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.