Ads Top

Universiteit Utrecht lanceert nieuw instituut voor duurzame en circulaire chemie

De Universiteit Utrecht is per 1 september een nieuw onderzoeksinstituut rijker: het Institute for Sustainable and Circular Chemistry. Vanuit een sterke scheikundige basis zoekt het ISCC samenwerkingen buiten de chemie om zo bij te dragen aan de duurzaamheidstransitie, met een focus op onderzoek naar moleculen en materialen voor circulariteit.

Met zowel fundamenteel als meer toegepast chemisch onderzoek werkt het instituut aan wetenschappelijke uitdagingen op het gebied van de energie-, grondstoffen- en materialentransities. Deze transities vereisen een nieuwe benadering van chemie en chemische processen.

Onderzoek binnen het ISCC bouwt voort op Utrechtse expertise op het gebied van de katalyse, synthetische chemie en analytische chemie, inclusief spectroscopie, microscopie en milieuchemie. Om ervoor te zorgen dat het onderzoek goed aansluit op maatschappelijke behoeften, legt het instituut vanuit die disciplinaire expertise verbindingen met andere vakgebieden, over facultaire en academische grenzen heen.

Het instituut is primair gericht op onderzoek, maar heeft ook ambitieuze onderwijsplannen. Men ontwikkelt een nieuwe masteropleiding in duurzame en circulaire chemie”, vertelt prof. Vogt. 'Een master die uniek is in Nederland, waarbij systeemdenken als rode raad door de opleiding heen loopt. De grote transities vereisen een complete herziening van de productie en het gebruik van alledaagse materialen. Hiervoor hebben scheikundigen nodig die niet alleen naar moleculen en materialen kijken, maar het hele systeem van wettelijke, milieu- en maatschappelijke eisen kunnen overzien. We willen mensen opleiden die goed kunnen functioneren in multidisciplinaire teams: volledig onderlegd in de chemie, maar met een goed begrip van andere vakgebieden, zoals data science en kunstmatige intelligentie. De scheikundige van de toekomst is intrinsiek gemotiveerd om veranderingen te bewerkstelligen.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.