Ads Top

Gouden Cirkel voor Rodenburg Biopolymers dat nieuwe grondstoffen maakt van aardappelresten

Biologisch afbreekbaar plastic van aardappelresten. Rodenburg Biopolymers geeft waarde aan organische reststromen van aardappel-, groente- en fruit(resten) door er nieuwe grondstoffen van te maken. Een ontwikkeling die hen de Gouden Cirkel bezorgde, een aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Brabant voor pioniers in de circulaire economie.

Het bioplastic, bestaande uit tienduizenden witte bolletjes, gaat de hele wereld over waar het vervolgens wordt verwerkt tot een eindproduct. Denk aan frietbakjes, bloempotten en verpakkingen. Bij het verwerken van aardappelrestanten komt veel zetmeel vrij. Het zetmeelrestproduct dat vrijkomt, werkt goed om een boorkop te smeren.

Rodenburg blijft experimenteren met nieuwe toepassingen en wil daarom uitbreiden.

In principe is Rodenburg al vanaf 1945 circulair, zegt Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Circulaire Economie provincie Noord-Brabant, die vandaag de Gouden Cirkel overhandigde. Spierings doelt hier op stichter Arie Rodenburg die kort na de Tweede Wereldoorlog aardappelschillen bij huishoudens ophaalde, om deze vervolgens te verwerken tot veevoer en uitgroeide tot een groot veevoederbedrijf in de Benelux.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.