Ads Top

Scheiding van kunststofafval met magnetische velden

In 2018 werd in de Europese Unie 61,8 miljoen ton kunststofafval geproduceerd, waarvan slechts 9,4 miljoen ton werd gerecycled. Dit vormt een enorme hoeveelheid plastic afval, waaraan snel iets moet worden gedaan.

Een van de oplossingen is het gebruik van magnetische dichtheidsscheiding, die plastic materialen kan scheiden met behulp van magnetische velden. Maar deze techniek is niet altijd doeltreffend.

Rik Dellaert (TU/e) onderzocht stromen van gemengde plastic deeltjes in windtunnels, om het effect van turbulentie op het scheidingsproces te beoordelen.

Magnetische dichtheidsscheiding is een techniek die onlangs door Umincorp werd ontwikkeld. Bij magnetische dichtheidsscheiding wordt gebruik gemaakt van een ferrofluïdum die een verticale massadichtheidsgradiënt genereert als het in de buurt komt van een magnetisch veld. Met andere woorden: van bovenin naar onderin de vloeistof neemt de schijnbare massadichtheid van de vloeistof toe.

Wanneer plastic deeltjes aan dit ferrofluïdum worden toegevoegd, bewegen de verschillende deeltjes zich naar een hoogte in de vloeistof waar de schijnbare massadichtheid van het ferrofluïdum ongeveer gelijk is aan de massadichtheid van de plastic deeltjes. Dit afgescheiden plastic kan vervolgens worden hergebruikt in producten met een hogere waarde, wat de economische uitvoerbaarheid van recycling verhoogt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.