Ads Top

'Bladzuiger moet bladblazer vervangen'

Nu de kleurrijke herfstbladeren overal vallen, is er weer volop ergernis over de bladblazer. Het apparaat, waarmee veel particulieren en gemeenten al weken ijverig aan de slag zijn, maakt ontzettend veel lawaai, is vervuilend en slecht voor de natuur. Daarom is het hoog tijd om de bladblazer te vervangen door de bladzuiger. Blad is namelijk geen afval, maar belangrijk voor de bodem en de biodiversiteit. En met die bladzuiger maak je fantastisch bladcompost, zegt Maarten Bruns, expert Stadsnatuur van IVN Natuureducatie.

Natuurlijk is het begrijpelijk dat gemeenten en particulieren iets willen doen tegen alle bladeren, die nu op de grond terechtkomen. Van gladde straten kunnen ongelukken komen en veel mensen houden niet van een rommelige aanblik. Maar het is doodzonde dat elk jaar duizenden kuubs waardevol organisch materiaal door gemeenten en tuinbezitters worden afgevoerd.

Sommige bestaande bladblazers hebben al een zuig- en opvangstand. Zet je de machine in deze stand, dan wordt het blad opgezogen en soms direct kleiner gehakseld. Het blad komt in een opvangzak en daarmee is bladafval in één klap veranderd in gratis compost. Als je dat opgevangen blad in een plastic zak stopt met een paar gaten, het goed nat maakt en het tot het voorjaar in een afgelegen hoekje van de tuin laat staan, dan heb je geweldig bladcompost dat direct is aan te brengen op je tuinbodem. Goed voor je planten, je bodem en effectief om onkruid te beperken.

Deze ‘home made’ bladcompost is niet alleen gratis, maar bevat bovendien alle nuttige schimmels en bacteriën die nodig zijn voor een gezond bodemleven. Wat veel mensen niet weten is dat compost uit de winkel vaak ‘doodgestoomd’ is. Alles van leven is eruit gehaald. Voor productie op grote schaal is dat te begrijpen, want je weet niet wat er allemaal op de grote hoop komt, maar voor thuisgebruik is dit totaal onnodig en onwenselijk.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.