Ads Top

Naar een centraal Grondstoffen Informatie Systeem (GRIS)

Nederland streeft naar een circulaire economie in 2050. Daarin worden minder grondstoffen gebruikt en worden ze zo veel mogelijk opnieuw gebruikt. Om te weten in hoeverre dit ook echt gebeurt, moeten grondstofstromen op één plek en op dezelfde wijze worden geregistreerd. Dat gebeurt nu nog niet. Als pilot ontwikkelt het RIVM een nieuw Grondstoffen Informatie Systeem (GRIS).

De pilot laat zien wat er voor nodig is om databronnen bij elkaar te brengen in een grondstoffensysteem en in welke vorm. Duidelijk werd dat het veel tijd kost om fouten uit de data te halen die aan het licht komen als data wordt gekoppeld. De pilot maakte ook duidelijk dat voor het GRIS een goede samenwerking nodig is van de organisaties die de informatiebronnen maken. Ook is expertise nodig om de data op waarde te kunnen schatten.

Voor de pilot zijn twee informatiebronnen aan elkaar gekoppeld om daar ervaring mee op te doen. Het zijn de monitor over materiaalstromen in Nederland en de data van ‘kritieke materialen’. Dit zijn materialen die maar in kleine hoeveelheden beschikbaar zijn, zoals bepaalde metalen, en die tegelijkertijd belangrijk zijn om bepaalde producten te maken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.