Ads Top

Aanvalsplan moet kwaliteit gft verbeteren

De Vereniging Afvalbedrijven maakt zich sterk om de afname van de kwaliteit van gescheiden ingezameld gft een halt toe te roepen. Hiervoor is samenwerking met de partijen in de keten nodig.

Samen met Rijkswaterstaat en de NVRD is recent een plan met maatregelen opgesteld, als onderdeel van het 'Aanvalsplan gft-afval en textiel - Naar meer en schonere deelstromen'.

Uit de Verkenning kwaliteit deelstromen die Rijkswaterstaat eind vorig jaar uitvoerde, is gft als een voor verontreiniging gevoelige stroom naar voren gekomen. De overheid heeft gft mede daarom binnen het Uitvoeringsprogramma VANG-HHA (Van Afval naar Grondstof – huishoudelijk afval) aangewezen als prioriteit. Een stap die de VA toejuicht. Wij vragen al lange tijd aandacht voor de kwaliteit van gft.

In het aanvalsplan staan verschillende acties en projecten die gaan over het verbeteren van de kwaliteit en het verhogen van de hoeveelheid van het gescheiden ingezameld gft. Uit analyses van de VA blijkt dat gft steeds vaker verontreinigd is met kunststoffen en glas. Dit leidt tot afkeur, uitval, compost van lage kwaliteit en kosten voor verwerkers en gemeenten. Ongeveer een derde van het restafval bestaat nog uit gft. Dit zijn vooral voedselresten en keukenafval. In de laagbouw blijkt nog veel potentie te zijn voor gescheiden inzameling.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.