Ads Top

Labo's willen komaf maken met plastic

Pipetjes, handschoenen en ander plastic labomateriaal verdwijnt vandaag meestal na eenmalig gebruik in de vuilnisbak. Dat zorgt wereldwijd voor een stevige afvalberg. Onderzoekers van UAntwerpen willen daar wat aan doen: zij gaan voor plasticreductie en voor de ontwikkeling van duurzamere alternatieven.

De Universiteit Antwerpen zet mee haar schouders onder de Mei Plasticvrij-campagne, onder meer door het gebruik van herbruikbare koffiebekers te stimuleren. Maar de universiteit wil meer doen. Zo wordt er momenteel een project opgestart om het plastic laboafval drastisch terug te dringen en de plastic voorwerpen op termijn te vervangen door meer duurzame materialen.

Drijvende kracht achter het project is productontwikkelaar Joren Van Loon. “In elk wetenschappelijk laboratorium wordt er helaas heel veel plastic weggegooid”, legt hij uit. “We hebben een voorstudie gedaan in een onderzoeksgroep op onze universiteit. De zowat dertig wetenschappers verbruikten op één jaar tijd 36 000 pipetjes, 11 200 safe-locktubes en 6400 handschoenen. Allemaal materiaal dat in de vuilbak belandt.”

Op de Universiteit Antwerpen werd in 2017 liefst 6,1 ton laboafval (plastic en andere materialen samengeteld) afgevoerd. In 2015 ging het om 4,7 ton. Van Loon: “De universiteit groeit en ook het aantal onderzoekers stijgt, maar we moeten absoluut vermijden dat de afvalberg ook blijft toenemen. Een schatting van de University of Exeter heeft het wereldwijd over 5,5 miljoen ton plastic laboafval per jaar.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.