Ads Top

KU Leuven krijgt nieuw testcentrum voor duurzame bio-economie

De Groep Wetenschap & Technologie van de KU Leuven heeft TRANSfarm voorgesteld. In deze nieuwe groepsdienst gaan onderzoekers van verschillende faculteiten en departementen op zoek naar duurzame toepassingen voor restproducten uit de landbouw om tot een circulaire keten te komen. In juni start de bouw van een nieuw testcentrum.

TRANSfarm is de opvolger van het Zoötechnisch Centrum in Lovenjoel. Al negentig jaar evolueert de boerderij mee met de wetenschap en de maatschappij. Naast het traditionele onderzoek naar landbouwdieren ligt de focus steeds vaker op andere onderwerpen in de bio-economie. Die verandering wordt nu verankerd in de nieuwe naam en werking.

Duurzaamheid en een circulaire aanpak verbinden de uiteenlopende projecten. “We proberen de koolstofkringloop zo lang mogelijk te maken en grond- en reststoffen optimaal te benutten”, zegt Wouter Merckx, directeur van TRANSfarm. “Zo willen we kwaliteitsvolle voeding zo goedkoop mogelijk produceren met een minimale impact.”

Er loopt bijvoorbeeld een biomedisch onderzoek rond vaccinatietechnologieën in samenwerking met het Rega Instituut en in een ander project worden reststoffen van de productie van biomassa geraffineerd en opnieuw verwerkt: van kippenvoer tot nieuwe bouwstoffen voor plastics. De landbouwoppervlakte rond het centrum wordt dan weer gebruikt voor experimenten met Belgische soja.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.