Ads Top

Eerste circulaire renovatieproject ‘Circular Retrofit Lab’ feestelijk ingehuldigd

De bouwsector is verantwoordelijk voor bijna 40% van al het afval. Wetenschappers van de VUB tonen nu dat bouwen ook milieuvriendelijker én met minder afval kan: ze renoveerden recent acht van de befaamde studentenkoten op de campus van de Vrije Universiteit Brussel in Etterbeek, enkel en alleen met herbruikbare bouwmaterialen die later in een ander gebouw geïnstalleerd kunnen worden. Het resultaat van dit ambitieuze project is het gloednieuwe “Circular Retrofit Lab”, dat vandaag haar deuren opent.

Voor het Circular Retrofit Lab deed het team van VUB-prof. Niels De Temmerman – bestaande uit Stijn Brancart, Stijn Elsen, Wesley Lanckriet, Anne Paduart en Jeroen Poppe – in eerste instantie onderzoek naar circulaire bouwmethodes -en systemen. Die kennis pasten ze toe tijdens de renovatie van de studentenkoten, waarbij enkel bouwmaterialen gebruikt zijn die demonteerbaar, omkeerbaar en herbruikbaar zijn. Het is de eerste keer dat in Europa zo’n circulair renovatieproject succesvol wordt uitgevoerd.  Het Circular Retrofit Lab zal in eerste instantie dienst doen als uithangbord voor circulair bouwen en als eventruimte, maar kan ook voor andere doeleinden gebruikt worden:

“Het volledige concept van het Circular Retrofit Lab vertrekt vanuit het veranderingsgericht bouwen: het Lab kan ooit terug dienst doen als studentenkot, of als studeerruimte, laboratorium, leslokaal of zelfs een ecologisch gastenverblijf. De tijd dat 1 gebouw 1 functie had is voorbij. Dit pilootproject bewijst ook dat de vooroordelen die nog vaak heersen rond circulair bouwen onterecht zijn: deze nieuwe, innovatieve systemen bieden even veel kwaliteit, comfort en (architecturale) vrijheid als tradionele bouwsystemen en -methodes.” aldus prof. Niels De Temmerman.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.