Ads Top

Pilot duurzaam logistiek model voor inzameling bedrijfsafval Amsterdam-Zuidoost van start

Onder de noemer ‘Zuidoost Circulair’ geeft een consortium van bedrijven in Amsterdam-Zuidoost samen met TNO, SUEZ en Renewi het startsein voor het initiatief ‘Logistiek Slim Samenwerken’. Deze pilot heeft tot doel het realiseren van een duurzamere oplossing voor de logistiek van afvalinzameling. Met als resultaat schonere lucht en minder (en schonere) inzamelwagens door de gezamenlijke inzameling van bedrijfsafval.

Steeds meer bedrijven en organisaties nemen actief de verantwoordelijkheid voor de omgeving waarin zij werken. Zo ook in Amsterdam-Zuidoost, waar de Johan Cruijff Arena, ING, ABN AMRO, CSU, Nationale Nederlanden, Nuon, AMC en de Hogeschool van Amsterdam de handen ineen slaan om, onder leiding van TNO en met ondersteuning van de Hogeschool van Amsterdam, duurzame projecten te realiseren gericht op circulaire economie.

Waar gemeenten verplicht zijn het huishoudelijk afval op te halen, is de bedrijfsafvalmarkt geliberaliseerd: bedrijven kunnen hun eigen bedrijfsafvalinzamelaar kiezen. Omdat zij verplicht zijn steeds meer afval gescheiden aan te bieden, neemt het aantal verkeersbewegingen in de toekomst alleen maar toe en daar valt winst te behalen. Dit was voor TNO reden om met een consortium van partijen op zoek te gaan naar een slim, duurzaam logistiek inzamelmodel.

Het nieuwe logistieke model voor afvalinzameling krijgt gestalte in de pilot Cross Chain Control Center (4C) die mede wordt gefinancierd door de Topsector Logistiek. Tijdens de pilot werken SUEZ en Renewi in samenwerking met het consortium aan de gezamenlijke inzameling van bedrijfsafval. Beide afvalverwerkers hebben de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek (Green Deal ZES) ondertekend en hierbij sluit deze pilot goed aan. Door de krachtenbundeling wordt de CO2-uitstoot en het aantal transportbewegingen sterk verminderd. Zo zorgt de inzet van minder en schonere inzamelwagens voor minder geluidsoverlast, een verhoging van de verkeersveiligheid en een betere doorstroming van verkeer. Al deze effecten dragen bij aan de klimaatdoelstellingen die in Parijs afgesproken zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.