Ads Top

Fashioning the Future; op naar duurzame mode

Een ‘solar backpack’ jas en een jas van ananasleer oftewel piñatex. Dat zijn de tastbare resultaten van de zoektocht naar circulaire kleding die je kunt bekijken op de expositie ‘Fashioning the Future; Innovating textile value chains’. Vanaf 4 september op diverse plaatsen op de campus van Wageningen UR te zien.

En dat is nog maar een klein deel van de totale expositie, die nieuwe materialen en textielinnovaties wil laten zien die onze huidige mode-industrie radicaal kunnen veranderen. De expositie met ditzelfde oogmerk, namelijk State of Fashion (SToF) in de Arnhemse Melkfabriek, trok 27.500 bezoekers. Een deel van deze expositie aangevuld met specifieke ‘WUR’ items, is nu te zien op de campus van 4 tot 12 oktober en reist daarna door naar de Dutch Design Week (20-28 oktober) in Eindhoven.

“Omdat we minder kunnen tonen dan in Arnhem, hebben we flink moeten snijden in de totale collectie van State of Fashion. In Wageningen ligt de nadruk op de resultaten van de ACT-projecten, uitgevoerd door Wageningse studenten in samenwerking met ArtEZ University of Arts, modeontwerpers en WUR-onderzoekers”, vertelt Dieuwertje de Wagenaar. Zij is samen met WUR-docent Kim Poldner nauw betrokken bij deze expositie op de campus. Binnen het vak academische consultancy training (ACT) hebben studenten in het collegejaar 2017/2018 gewerkt aan opdrachten geformuleerd door ArtEZ. Zij hebben onder andere gekeken naar verven met natuurlijk kleurstoffen uit planten, algen en bacteriën, hergebruik van inkt, kleding van biologisch afbreekbaar afval en toepassing van biomimicry in de mode.

Volgens de Wagenaar is ACT-onderzoek naar duurzaam textiel, nieuwe materialen en nieuwe concepten heel specifiek en interessant voor Wageningen. Zo hebben studenten bijvoorbeeld gewerkt aan het ontwikkelen van ‘living leathers’ bijvoorbeeld van paddestoelen. “Jammergenoeg is dat soort onderzoek vaak heel nieuw. De tastbare resultaten zijn kleine samples, die te zien zijn op de expositie. Er is nog doorontwikkeling nodig voordat kleding van dit materiaal in de winkel hangt. Daarom laten we ook meer concrete voorbeelden zien die jij en ik al kunnen dragen, zoals de jas van ananasleer.”

In Impulse zijn dus de twee ‘sustainable outfits’ en een groot aantal video’s en samples van de onderzoeksprojecten te bekijken. Bijvoorbeeld het project ’Textiel as Living Skin’ over het gebruik van algen, mycellium, en kombucha als alternatieve materialen en de impact op de dragers.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.