Ads Top

HvA maakt designproducten van textielresten

HvA-studenten en –onderzoekers hebben textielafval van de bedrijven Starbucks, Ahrend en Sympany een nieuwe bestemming gegeven: zij ontwierpen uit de restjes stof onder meer koffietafels, armleuningen, lampen en iPad-hoezen.

Lapjes, oude juten zakken en flodders belanden meestal in de afvalbak. Kantoorinrichter Ahrend, koffieketen Starbucks en kledinginzamelaar Sympany hebben bergen van dit textielafval. Deze bedrijven zochten een duurzame oplossing hiervoor, om hun eigen ‘voetafdruk’ te verminderen.

Die is er: onderzoekers van HvA-onderzoeksprogramma Urban Technology hebben nieuwe producten ontworpen uit de stofresten die de bedrijven ter beschikking stelden. Het resultaat: een nieuwe collectie, met onder meer een aktentas, geluiddempende panelen, een koffietafel en terrasstoel. Die ontwerpen presenteerden de HvA’ers onlangs aan de drie opdrachtgevers bij het eindevent van het project RECURF (‘Re-using circular urban fibres and biobased plastics in urban products’).

De HvA-onderzoekers en studenten van de opleiding Engineering: Product Design hebben de ‘afvallapjes’ daarvoor allereerst gemengd met biobased composieten, plasticsoorten die gemaakt worden uit bijvoorbeeld de aardappelschillen van de patatindustrie. Door deze ‘brei’ verder te bewerken en te verwarmen konden zij dit vervolgens tot stevige, nieuwe vormen persen en printen. 

De studenten maakten op deze manier gebruiksvoorwerpen, zoals een aktetas gemaakt van jute gemengd met biobased composieten,  en een iPad-hoes, van een zacht, viltachtig materiaal. Een groep studenten maakte zelfs vinnen van biocomposiet voor onder een surfplank: bestand tegen de elementen Ă©n minder milieubelastend als deze afbreken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.