Ads Top

30 procent kunststofverpakkingen nauwelijks recyclebaar

Uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) blijkt dat 30 procent van de kunststofverpakkingen niet of nauwelijks recyclebaar is. WUR deed het onderzoek in opdracht van de NVRD. Innovatie in de hele keten is onontbeerlijk om te komen tot een circulaire kunststofketen, concludeert de NVRD. “Willen we echt ons doel bereiken, dan is er een gezamenlijke innovatieagenda nodig. Waarbij we van productie tot aan recycling kijken wat beter kan als ketenpartners”, aldus voorzitter Han Noten.

De onderzoekers bestudeerden de kunststofverpakkingen van huishoudens. Ook werd de hoeveelheid nog goed recyclebare verpakkingen onderzocht die in de mengkunststofstroom na sortering zitten, de zogeheten kunststofmix. Daarnaast analyseerde WUR de kunststoffracties in het sorteerresidu, het materiaal dat resteert na sortering, doordat het van de banden is gevallen of door de zeven of zifters is afgescheiden.

Uit het onderzoek van WUR komt naar voren:
56 procent van de kunststofverpakkingen zijn goed recyclebaar. Het gaat om doorzichtige PET-flessen die worden gebruikt voor water of frisdrank, de PE-flessen en flacons voor sauzen en de hardere PP-flacons voor bijvoorbeeld shampoo.
Ongeveer 10 procent betreft de PET-trays. Deze worden wel apart gesorteerd, maar er is op dit moment geen recyclingmethode voor beschikbaar. Afvalfonds Verpakkingen en 4PET Recycling gaan dit in 2018 mogelijk maken, hebben ze recent aangekondigd.
Ongeveer 6 procent van de kunststofverpakkingen is in principe goed recyclebaar, maar verstoort de recycling van andere verpakkingen. Hierbij gaat het om de gekleurde en doorzichtige PET-flessen en PP-folies zoals snoepzakken of de zakken voor gesneden groenten. Tijdens het sorteerproces komen deze stromen bij elkaar (85% PE en 15% PP) en PP staat hergebruik in de weg. Met verbeterde infraroodscheidingstechnieken is nog meer PP uit te sorteren, maar er blijft altijd een PE-PP-fractie over die bij de kunststofmix terechtkomt.
28 procent van de verpakking is slecht recyclebaar. Het gaat om PS- en PVC-verpakkingen, laminaten zoals chipszakken en doordrukstrips.
In de kunststofmix zitten nog veel goed recyclebare verpakkingen van PP en PE. In het sorteerresidu is nog 8 tot 13 procent recyclebare materiaal aanwezig. In het restafval zit nog 7 procent recyclebare verpakkingen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.