Ads Top

Forse besparing door duurzaam vervoer afval

Duurzaam transport klinkt niet alleen mooi, het levert ook harde resultaten op. In drie jaar tijd hebben Twence, Leemans Groep en Seneca naar eigen zeggen zeer goede resultaten behaald op het transport van afval uit het Verenigd Koninkrijk. Door slim transport van 300.000 ton voorgescheiden huishoudelijk en bedrijfsafval zijn 12.500 vrachtwagens minder de weg op gegaan. Tegelijkertijd werd het gebruik van een enorme hoeveelheid verpakkingsplastic vermeden.

Tot drie jaar geleden werd afval vanuit het Verenigd Koninkrijk, ingepakt in plastic balen, per vrachtwagen naar Twente gebracht. Het gaat om voorgescheiden afval, waar het herbruikbare materiaal al uit is gehaald. In tegenstelling tot de UK, waar restafval veelal nog gestort wordt, zet de afvalenergiecentrale van Twence deze brandstof om in energie. Volgens berekeningen van onderzoeksbureau CE Delft een duurzame oplossing. Maar ook het transport kon duurzamer, meenden afvalenergiecentrale Twence, transporteur Leemans en afvalsorteerinstallatie Seneca (Londen). Door de introductie van een uniek slidesysteem, waarbij geen gebruik van verpakkingsplastic wordt gemaakt, worden containers efficiënter beladen en vervoerd per schip tot aan Hengelo.

Het Verenigd Koninkrijk werkt aan het opzetten van duurzame verwerkingsmogelijkheden in eigen land. Tot er voldoende recyclingcapaciteit is, zal niet-herbruikbaar brandbaar afval thermisch worden verwerkt bij Europese afvalenergiecentrales met een hoog energetisch rendement, zoals Twence

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.