Ads Top

China verleent UvA patent voor innovatief bioplastic

Het Chinese octrooibureau heeft de Universiteit van Amsterdam patent verleend op een innovatieve biodegradeerbare kunststof die in 2011 werd ontwikkeld door UvA-scheikundigen dr. Albert Alberts en prof. dr. Gadi Rothenberg van het onderzoekszwaartepunt Sustainable Chemistry.

Het Chinese patent, met nummer ZL200180050240.7, is van kracht tot in 2031 en behelst zowel het plastic zelf als de synthese en bereidingswijze. Het werd ingediend in samenwerking met Innovation Exchange Amsterdam en het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences van de UvA.

Alberts en Rothenberg ontdekten het biodegradeerbare polymeer tijdens hun onderzoek naar de katalytische conversie van biomassa. Het is niet-toxisch, ongevaarlijk voor mens en milieu ,en bereid uit 100% plantaardig materiaal dat niet concurreert met de voedselvoorziening. Het is zo goedkoop te produceren dat het kan concurreren met de huidige plastics uit olie, met name pur (polyurethaan) en in sommige gevallen ook pp (polypropyleen) en pet (polyethyleentereftalaat).

De UvA heeft de rechten op het bioplastic in licentie gegeven aan Plantics BV, dat het materiaal commercialiseert. Dit spin-off bedrijf werd in 2014 opgericht door Alberts en Rothenberg in samenwerking met Helias Andriessen, de huidige managing director van het bedrijf. Plantics is onlangs verhuisd naar een nieuwe productielocatie in de haven van Amsterdam. Daar wordt het plastic op ton-schaal vervaardigd voor toepassingen in verpakkingen, composietmaterialen en kleefmiddelen.

De laatste jaren is de waarde van Chinese patenten sterk toegenomen aangezien de Chinese overheid de patentwetgeving steeds stringenter handhaaft. De Chinese markt is enorm belangrijk voor de productie van het UvA-bioplastic. Een van de twee grondstoffen, citroenzuur, wordt in China op zeer grote schaal geproduceerd en is er veel goedkoper dan in Europa.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.