Ads Top

100 gezinnen, 100 dagen, 100% afvalvrij

Meer dan honderd Haarlemse gezinnen gaan de uitdaging aan om honderd dagen lang afvalvrij te leven. Met het experiment 100-100-100 streven de gemeente en Spaarnelanden samen naar minder restafval en meer hergebruik van waardevolle grondstoffen. De belangstelling is groot, uiteindelijk hebben zich zelfs ruim 180 gezinnen aangemeld voor het experiment. Op 15 februari ging het project van start.

Frank Visser is één van de deelnemers. Hij woont met zijn gezin met drie jonge kinderen in Haarlem Noord. Ze scheiden al jaren het afval thuis; oude lampen, batterijen, drankkartons en flessen zamelen ze bijvoorbeeld al zoveel mogelijk apart in. Toch zijn ze nieuwsgierig wat dit project hen kan opleveren. “We hopen uiteindelijk het wekelijkse restafval met de helft te verminderen”, vertelt Visser.

Van 100-100-100 heeft het gezin een jekko gekregen, een kleine opvouwbare doos waarin je batterijen, lampen en kleine elektrische apparaten kunt verzamelen. Ook hebben ze een weegschaal gekregen om het restafval elke week te wegen. Behalve online instructies krijgen alle deelnemers ook weekopdrachten. Bijvoorbeeld: tel eens hoeveel verpakkingen jij op een dag opent. Op het webplatform kunnen deelnemers hun ervaringen delen.

Hoewel het gezin van Visser al veel afval scheidt, bestaat hun restafval elke week nog uit een vuilniszak met voornamelijk luiers en ruim een halve zak restafval. Het gebruik van katoenen luiers was voor hen geen succes. “Andere gemeentes zamelen wegwerpluiers in bij kinderdagverblijven. Dat vind ik een goed voorbeeld voor de gemeente Haarlem.”

Het gezin gebruikt inmiddels wel wasbare billendoekjes in plaats van wegwerpdoekjes. “Het vermindert het restafval niet aanzienlijk, maar het is in gebruik wel praktisch en beter voor het milieu. Honderd procent afvalvrij zie ik niet snel gebeuren, want veel verpakkingen zoals folies zijn niet te scheiden. Wat dat betreft is er nog werk voor fabrikanten om verpakkingen te verbeteren.”

De kinderen van het gezin groeien op met afval scheiden en het is voor hen dus heel normaal. Visser geeft lachend toe dat zijn vrouw hier iets consequenter is dan hijzelf. De oudsten zitten op school is Velserbroek, waar ze ook worden gestimuleerd bewust om te gaan met afval. Zo is er een wedstrijd tussen scholen wie het beste afval kan scheiden. In de gemeente Velsen worden drankkartons bij het plastic ingezameld, viel Visser op. “Dat is nog een verbeterpunt voor Haarlem.”

Sinds 2014 is Visser gemeenteraadslid voor Haarlem en tijdens zijn raadswerk heeft hij gezien dat Haarlem qua afval scheiden nog flink achterloopt op andere gemeentes. “Haarlem haalt nog geen 40 procent terwijl andere gemeenten al rond de 75 procent zitten.” Gemiddeld is het afvalscheidingspercentage in Nederland 51 procent. “Het scheiden van afval moet makkelijker worden gemaakt voor inwoners en het 100-100-100 project kan hiervoor ideeën leveren. Bovendien is het kans om als gezin het afval nog beter te scheiden. Het wekelijks wegen houdt je scherp.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.