Ads Top

Nieuw polymeer verlengt levensduur beton met minstens 20 jaar

Een polymeer bereid uit afvalwater, alginaat, verlengt de levensduur van beton. Ook lijkt het geschikt als kledingvezel of beschermende verflaag. ‘Alginaat kan heel groot worden’, stelt fysisch chemicus professor Stephen Picken in de nieuwste editie van Delft Integraal, het wetenschaps- en alumnimagazine van de TU Delft dat op 4 juli verscheen. Thema van deze uitgave is ‘Plastic – Zegen of zorg’.

Anders dan wel eens wordt gedacht, moet beton niet drogen maar uitharden; een proces dat tot 28 dagen in beslag kan nemen. Tijdens het uitharden mag het beton juist niet uitdrogen omdat daardoor scheuren ontstaan. Het beton moet dus vooral nat gehouden worden. Dan kan door besproeien of door afdekken. Een waterafdichtende laag op basis van alginaat op uithardend beton kan ervoor zorgen dat het minstens twintig jaar langer meegaat, volgens Picken. Hij werkt in dit project samen met de Delftse promovendus Jure Zlopasa en zijn begeleider dr.ir. Eduard Koenders.

Andere onderwerpen in deze editie van Delft Integraal: de TU leidt een Europees onderzoeksprogramma van tien miljoen euro naar de afvang van CO2, Delftse ingenieurs zien in Myanmar een droomland om onderzoek te kunnen doen en les te geven, bij de afdeling Transport en Planning storten proefpersonen zich in het 'onheil' om verkeersmodellen beter bruikbaar te maken voor evacuaties, en TU-alumnus Jan van Kranendonk sprak op het evenement Failcon in Amsterdam over wat hij geleerd heeft van het falen van zijn bedrijf.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.