Ads Top

Verpact gaat goed recyclebare plastic verpakkingen nog beter belonen

Verpact gaat producenten en importeurs van plastic verpakkingen nog meer stimuleren om goed recyclebare plastic verpakkingen op de markt te brengen. Dit doet zij door de beloning voor het gebruik van recyclaat (gerecycled plastic) per 2025 te verhogen van 10 cent naar 20 cent per kilogram. Verpact is in Europa de eerste en enige UPV die deze stimulans vanuit haar producentenverantwoordelijkheid inzet.

Al sinds 2019 zet de organisatie in op tariefdifferentiatie voor plastic verpakkingen. Vorig jaar introduceerde Verpact een nieuwe versie van deze stimuleringsmaatregel, waardoor er met stapsgewijze aanpassingen in de verpakking korting op het basistarief kan worden gerealiseerd. Daarbij geldt: hoe beter recyclebaar de plastic verpakking, hoe hoger de beloning. De korting kon vooralsnog oplopen tot 50 cent per kilogram maar wordt in 2025 verhoogd naar een maximale korting van 60 cent per kilogram. Daarnaast geldt er een lager tarief voor herbruikbare verpakkingen zodat re-use wordt gestimuleerd.

De tarieven voor de Afvalbeheerbijdrage blijven in 2025 voor de meeste materiaalstromen stabiel. Ook de systeembijdrage die verpakkende importeurs en producenten aan Verpact betalen blijft in 2025 gelijk aan die van 2024. De materiaalbijdragen voor aluminium, drankenkartons en metaal laten wel een stijging zien. Door statiegeld op blik blijft er voor aluminium een kleinere, kwalitatief mindere en daardoor dure materiaalstroom over. De materiaalstroom drankenkartons blijft ook voor 2025 een kwetsbare stroom. We hebben eerder geen bandbreedte gecommuniceerd voor het SUP-tarief 2025. Dit tarief blijft gelijk aan 2024 en is gelijk voor alle SUP-verpakkingen.

Dat de tarieven voor 2025 voor de meeste materiaalsoorten stabiel zouden blijven, konden we al op 4 juli 2024 met u delen in ons webinar over de bandbreedtes. Ook werd in dit webinar, dat live werd bijgewoond door zo’n 900 mensen, stilgestaan bij de PPWR. De PPWR is EU-wetgeving en vervangt de EU-Verpakkingenrichtlijn. De PPWR is nog niet definitief. In het najaar stemt de       EU-Raad over het principeakkoord dat er momenteel ligt en bij goedkeuring volgt publicatie van de definitieve PPWR waarschijnlijk eind 2024. Op onze website leest u alles over deze aanstaande wetgeving. We zorgen ervoor dat deze pagina up-to-date is, zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.