Ads Top

Breda centreert afvalinzameling op Spinveld

Voor de circulaire verwerking van afval wordt steeds meer van gemeenten verwacht. Om dit goed te blijven doen én om te voorkomen dat de wachttijden voor inwoners oplopen, heeft de gemeente Breda besloten vanaf 1 januari 2025 te stoppen met het innemen van bedrijfsafval op de milieustations. In het nieuwe jaar sluit ook de locatie aan de Slingerweg. Zo kan de focus volledig gelegd worden op de locatie aan het Spinveld dat efficiënter wordt ingericht en zeven dagen in de week open gaat.

Het innemen van bedrijfsafval is geen wettelijke taak van de gemeente. Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor het afvoeren en scheiden van hun afval. Ze kunnen daarvoor terecht bij marktpartijen, zoals afvalservicebedrijven. Het innemen van bedrijfsafval vervalt alleen voor het brengen naar het milieustation, de overige dienstverlening van Afvalservice bedrijven blijft onveranderd. Ook voertuigen met een zogenaamd grijs kenteken die huishoudelijk afval komen brengen blijven welkom op het milieustation. Door zich te focussen op de inzameling van het afval van inwoners kan de gemeente het milieustation aan het Spinveld efficiënter inrichten. Ook wordt er tijd bespaard omdat administratieve handelingen vervallen.

Het milieustation aan de Slingerweg is nu alleen open op zondagen en drukke vakantiedagen. Door deze locatie permanent te sluiten is er meer duidelijkheid voor inwoners en kan er efficiënter gewerkt worden op het Spinveld. De openingstijd worden verruimd naar zeven dagen per week. De vrijgekomen ruimte op de Slingerweg wordt gebruikt voor de stalling van voertuigen en containers die nu nog aan het Spinveld staan.  

Jaarlijks zijn er ongeveer 2.250 bedrijfsbezoeken per jaar bij de gemeentelijke milieustations. Het aantal unieke bedrijven is niet bekend, maar dit getal ligt wel lager ligt omdat sommige bedrijven meermaals per week komen. Voor hen zijn binnen Breda en de regio voldoende alternatieven. Het niet meer innemen van bedrijfsafval past in een landelijke trend.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.