Ads Top

Subsidie voor versnelling circulaire economie in Groningen

De Vereniging Circulair Groningen (VCG) zet zich in om de overstap naar een circulaire economie in de provincie Groningen en Noord-Nederland te versnellen. Dat gebeurt samen met bedrijven, kennisinstellingen, overheden en maatschappelijke organisaties. In een circulaire economie worden materialen zo lang mogelijk gebruikt. Reststoffen worden opnieuw gebruikt en ingezet, bijvoorbeeld in de industrie. De vereniging krijgt een subsidie van 25.000 euro van de provincie Groningen. Hierdoor kan de VCG sneller haar doelen behalen.

De VCG werd in 2023 opgericht en heeft inmiddels al bijna 70 leden. Tot nu toe werd een aantal bijeenkomsten georganiseerd over onder meer circulair en biobased bouwen (een manier van bouwen waarbij CO2 wordt opgeslagen in het bouwmateriaal). Nu gaat de vereniging ook aan de slag met concrete projecten. Zo wordt er een programma ontwikkeld rondom circulaire bedrijventerreinen in de provincie. Dit gaat onder meer over hoe bedrijven elkaars restmaterialen kunnen benutten en zo hun afval kunnen verminderen. Ook is er aandacht voor thema's als circulair plastic en textiel.

In Fryslân (Vereniging Circulair Friesland) en Drenthe (NICE) bestaan al vergelijkbare netwerkorganisaties. Door contact tussen de organisaties kunnen bedrijven uit de drie noordelijke provincies samen optrekken. Dit heeft bijvoorbeeld al geleid tot samenwerking binnen Europese projecten.

Als provincie zetten we ons in voor een circulaire economie die voorbereid is op de toekomst. Daarmee willen we negatieve gevolgen voor het milieu zo veel mogelijk beperken. Dit doen we onder meer door zuiniger met grondstoffen om te gaan. Uiteindelijk willen we dat er in de toekomst in Groningen geen grondstoffen meer verloren gaan. De activiteiten van VCG passen goed bij dit doel.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.