Ads Top

Chris Slootweg benoemd tot hoogleraar Circulaire Chemie

Chris Slootweg is benoemd tot hoogleraar Circulaire Chemie aan de faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam. In zijn onderzoek en onderwijs richt hij zich op nieuwe concepten en processen die helpen de chemie duurzaam en circulair te maken. Naast zijn onderzoek heeft Slootweg een sterke focus op onderwijs en valorisatie om oplossingen te helpen creëren voor de maatschappelijke uitdagingen van vandaag.

De benoeming van Slootweg volgt op zijn niet-aflatende inzet voor duurzame en circulaire chemie als universitair hoofddocent aan het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences van de UvA sinds 2017. Hij introduceerde het concept van circulaire chemie in een veel geciteerd artikel in Nature Chemistry, is hoofdredacteur van een wetenschappelijk tijdschrift gewijd aan duurzaamheid en circulariteit en is een veelgevraagd spreker op conferenties over de toekomst van de chemie.

Het concept van circulaire chemie breidt het toepassingsgebied van duurzame chemie uit naar de hele levenscyclus van chemische producten. Het koppelt het concept van groene chemie (gericht op het verminderen van afval en vervuiling) aan het efficiënt gebruik van grondstoffen, en recycling. Daarnaast is Slootweg een pleitbezorger van safe and sustainable-by-design (SSbD), waarbij veiligheid en duurzaamheid gedurende de levenscyclus van producten voorop staan. ‘Moleculen en materialen moeten groen worden geproduceerd, materialen en producten moeten circulair worden gebruikt, en stoffen moeten te allen tijde veilig zijn voor mens en milieu.’

Slootweg combineert in zijn onderzoek state-of-the-art synthetische chemie, mechanistisch ontwerp en computerondersteunde chemische modellering voor het ontwikkelen van nieuwe functionele moleculen op basis van hernieuwbare grondstoffen.

Moleculen en materialen moeten groen worden geproduceerd, materialen en producten moeten circulair worden gebruikt, en stoffen moeten te allen tijde veilig zijn voor mens en milieu.
Een belangrijk onderwerp in zijn groep is de chemie van fosfor, met aandacht voor duurzaamheid, circulariteit en veiligheid van fosforverbindingen. Hij is medeoprichter en wetenschappelijk adviseur van SusPhos BV, dat zich richt op het upcyclen van fosfaatrijke afvalstromen. Een ander aandachtspunt in zijn onderzoek is de ontwikkeling van circulaire materialen voor de opslag van waterstof, die een veilig en grootschalig transport van waterstof mogelijk maken.

Als hoogleraar Circulaire Chemie wil Slootweg zijn onderzoek op de genoemde gebieden verder uitbreiden. Hij zal zich ook richten op wetenschappelijk onderbouwde circulaire technologieën om cruciale grondstoffen te behouden, elementenschaarste te bestrijden en urgente afvalproblemen op te lossen. Een andere uitdaging in zijn onderzoek is het koppelen van ontwerp, synthese en katalyse van chemische verbindingen met hun verspreiding en effect op het milieu. Hiervoor combineert hij de benaderingen van safe by design (geen persistente, bioaccumulerende en toxische verbindingen; groene chemie) en design for re-use, recovery and recycling (circulaire chemie).

Daarnaast staat het actief nastreven van kennisoverdracht centraal in het werk van Slootweg: 'Ik hou erg van een integratieve benadering waarbij we met nieuw en oorspronkelijk onderzoek tot nieuwe bevindingen komen, om deze vervolgens over te dragen via onderwijs en valorisatie.' Zo was hij mede-initiatiefnemer van de nieuwe bacheloropleiding Science, Technology & Innovation die dit jaar van start is gegaan. Hij is de huidige opleidingsdirecteur van het programma dat is gericht op het creëren van oplossingen voor de hedendaagse maatschappelijke uitdagingen, waarbij natuurwetenschappen,  informatica en technologie worden geïntegreerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.