Ads Top

'Kleine verkopers hoeven niet zelf in de rij voor statiegeld'

Locaties die dranken in PET en blik verkopen komen graag hun klanten tegemoet door de verpakkingen terug in te nemen. Dat is gastvrij (de bezoeker hoeft niet zelf naar de supermarkt) en bovendien goed voor het milieu (meer recycling, minder zwerfafval). Kleine verkopers staan vervolgens vaak zelf in de rij bij de inleverautomaat van de supermarkt. Dat kan makkelijker. Zegt Carmen Cosijn, Adviseur duurzaam ondernemen, Stichting Stimular.

We horen het met name veel van kleinere bedrijven en maatschappelijke organisaties. Zij nemen handmatig het PET en blik in (of vissen het uit de restafvalbak) om vervolgens zelf in de (lange) rij bij de inleverautomaat van de supermarkt te gaan staan. Maar ook kleine organisaties kunnen een retoursysteem opzetten waarbij de groothandel de verpakkingen terugneemt.

Voor het opzetten van een retoursysteem van PET en blik moet je minimaal 30 verpakkingen per week in kunnen zamelen. Dit systeem zet je op met je groothandel, net als bij glazen flesjes met statiegeld. De plastic flesjes en blikjes gaan dan via speciale zakken met unieke labels naar het telcentrum en uiteindelijk terug naar de producten voor recycling.

Een gemiddeld buurthuis komt al gauw aan de dertig flesjes en blikjes per week, maar de helft van de buurthuizen weet niet dat ook zij kunnen terugleveren aan de leverancier.

Als ‘vrijwillig inleverpunt’ kan je ervoor kiezen de consument het statiegeld terug te betalen óf het geld te doneren voor een goed doel met ANBI status. Sportverenigingen en buurthuizen mogen de opbrengsten aan zichzelf doneren, omdat zij een non-profitorganisatie zijn.

Ook het Afvalfonds pleit voor meer inleverpunten. Want hoe meer inleverpunten, hoe beter er wordt ingeleverd. Daarbij wordt de druk op de supermarkten zo verlaagd en worden eventueel ook goede doelen gesponsord. Met de beslisboom statiegeld retour nemen bepaal je welke innamemethode het beste past bij jouw locatie.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.