Ads Top

Betere recycling door het circulair ambachtscentrum

Nederland wil in 2030 50 procent circulair zijn. Dat betekent dat de helft van al het afval dan opnieuw moet worden gebruikt. In 2050 moet al het afval worden hergebruikt. Dat noemen we een volledig circulaire economie.  

Een goede manier om materialen nog meer en beter te recyclen is een Circulair Ambachtscentrum. Zo’n circulair ambachtscentrum bestaat uit een recyclingperron, kringloopwinkel en reparatiewerkplaats. In Almere biedt het ook plaats aan bedrijven, die de gerecyclede producten als nieuwe grondstof hergebruiken. Zo werken alle partijen samen zodat stoffen en materialen hun waarde houden.   

Een circulair ambachtscentrum geeft ingeleverde producten en materialen een tweede leven. Daarom worden kringloopbedrijven en recylingperrons gezien als één van de 'bouwstenen' van een circulaire economie. Dit is een goed voorbeeld van hoe gemeenten en kringloopbedrijven elkaar kunnen versterken.  

Alleen wanneer er geen upcycling mogelijk is, wordt het afval zorgvuldig gerecycled via het recyclingperron. Als een houten kast bijvoorbeeld niet meer in de kringloopwinkel verkocht kan worden, kan het hout gebruikt worden om spaanplaat van te maken. Onnodig verbranden wordt zo voorkomen, producten hebben een langere levensduur en daardoor gaan er minder grondstoffen verloren.  

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.