Ads Top

Experts reageren op nieuwe wet rond hergebruik en recycling van kleding

Voortaan worden kleding- en textielbedrijven in Nederland zelf verantwoordelijk voor het inzamelen, hergebruik en recyclen van hun producten; dus ook voor hun overproductie en het afval dat zij daarmee creëren. Gaat deze nieuwe wetgeving (de Uitgebreide Productentenverantwoordelijkheid; UPV) helpen om de kledingindustrie te verduurzamen?

Regelgeving is onmisbaar om de kledingindustrie duurzamer te maken; dus de UPV is zonder meer een goede ontwikkeling. Textiel- en kledingbedrijven zijn nu op zijn minst geforceerd om erover na te denken wat ze met hun overproductie en afval doen, en dit gaat er mogelijk ook nog effecten hebben op de fase vóórdat zij een product ontwikkelen.

Tot nu toe werden grote hoeveelheden van dit ‘afval’ naar Afrika en Zuid-Amerika versleept. Landen als Chili zitten inmiddels opgescheept met een afvalberg van ongebruikte kleding die vanuit de ruimte zichtbaar is.

Nu komt de rekening bij producenten zelf te liggen. Zij zullen het recyclen, inzamelen en sorteren waarschijnlijk wel gaan uitbesteden.

De kledingindustrie is al aan het veranderen; je ziet steeds meer start-ups met alternatieve businessmodellen, die het circulair aanpakken.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.