Ads Top

Winnaars Circular Awards 2023

De winnaars van de Circular Awards 2023 zijn bekend.  De Circular Award Business Large 2023 is gewonnen door Zeeman en de Circular Award Business Small 2023 door PeelPioneers. De Circular Award Public 2023 werd uitgereikt aan Provincie Gelderland.

Deze innovatieve projecten en producten van ondernemingen en overheden laten zien wat de circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Daarnaast zijn Hilde Sijbring, Bert van Son en Paul Terwisscha van Scheltinga gekozen tot Circular Hero 2023 voor hun bijdrage aan de circulaire transitie in Nederland. De uitreiking vindt jaarlijks plaats op de Nationale Conferentie Circulaire Economie, dit jaar met o.a. staatsecretaris Vivianne Heijnen en Marko Hekkert, directeur van Planbureau voor de Leefomgeving. Het evenement in Theater de Spiegel in Zwolle diende als aftrap van de achtste Week van de Circulaire Economie.

Dankzij een nieuw project van textielketen Zeeman in samenwerking met kringlooporganisatie Het Goed krijgt textiel een tweede leven. In alle Nederlandse en twee Belgische Zeeman-winkels kunnen consumenten hun oude kleding inleveren, welke vervolgens door Het Goed worden gesorteerd op hergebruik of recyclen. Een deel van de kleding dat direct geschikt is voor hergebruik wordt vervolgens in zes Nederlandse en twee Belgische Zeeman-winkels verkocht. De rest van de herbruikbare kleding verkoopt Het Goed zelf of aan andere partijen.

De persapparaten in supermarkten en horeca zorgen voor lekkere verse jus, maar het resulteert ook in enorme bergen aan sinaasappelschillen. PeelPioneers heeft daar een bestemming voor gevonden door natuurlijke ingrediënten uit de schillen te halen die ze toepassen in levensmiddelen, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Ondertussen onderzoeken ze in hun innovatielab constant hoe er meer waarde uit de schillen kan worden gehaald.  
 
De komst van het nieuwe Huis der Provincie in Gelderland zorgde ervoor dat het provinciale kantoorgebouw Prinshof A overbodig was geworden. Het gebouw is op een duurzame manier en zeer zorgvuldig uit elkaar gehaald. Dankzij deze methode, ook wel ‘circulair delven’, krijgt maar liefst 92% van de materialen van het oude gebouw een tweede leven in de nieuwbouw.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.