Ads Top

Afname plastic flesjes in zwerfafval stagneert

De afname van het aantal plastic flesjes in het zwerfafval is het afgelopen jaar gestagneerd. Dat blijkt uit een recente rapportage van zwerfafvalspecialist Dirk Groot, ook bekend als de 'Zwerfinator'.

Het Afvalfonds en Statiegeld Nederland zijn samen met veel partijen, waaronder de producenten en importeurs van verpakkingen, voortdurend bezig het statiegeldsysteem in Nederland te verbeteren. Verpakkingen horen gewoon niet thuis in het milieu en statiegeld heeft bewezen een goed werkend middel te zijn om dat tegen te gaan.

Het fonds breidt de 25.000 inzamelpunten in Nederland dagelijks uit, medio 2021 is statiegeld op PET-flesjes ingevoerd en daar komt op 1 april 2023 statiegeld op blikjes bij.

Hoewel op sap- en zuivelflesjes geen wettelijke statiegeldplicht rust, zetten steeds meer producenten en importeurs ook daar al statiegeld op. En ook wij hebben belang bij goede etiketten op flesjes, omdat er dan meer worden ingeleverd en daarmee gezorgd wordt dat met PET-flesjes niet wordt gefraudeerd.

Ervaring uit het buitenland leert dat consumenten tijd nodig hebben om te wennen en hun gedrag aan te passen. Aan die broodnodige bewustwording draagt volgens Dirk Groot van het Afvalfonds veel goeds bij.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.