Ads Top

Nederlandse economie moet in 2050 helemaal circulair zijn om klimaatverandering te helpen stoppen

De Nederlandse economie moet in 2050 helemaal circulair zijn om klimaatverandering te helpen stoppen. Maar we maken juist meer gebruik van plastic wegwerpverpakkingen en gebruiken meubels en kledingstukken steeds korter, zo bleek uit het tweejaarlijks rapport over de kringloopeconomie van het Planbureau. Binnen Europa loopt Nederland weliswaar voorop als het gaat om recycling, maar dat doen we nog grotendeels 'laagwaardig', zo blijkt uit het rapport. Van plastic verpakkingen maken we na recycling bijvoorbeeld wel tuinbankjes of bermpaaltjes, maar niet vaak genoeg nieuwe plastic verpakkingen.

Experts van de TU Delft werken elke dag aan slimme oplossingen en nieuwe inzichten om de kringloopeconomie werkelijkheid te helpen maken. We lichten er een aantal uit. Lees meer over hoe deze mensen werken aan ‘repair, reuse, reduce & recycle’.

Niet vervangen, maar repareren, een tweedehands exemplaar in plaats van een nieuw model of beter letten op het energielabel. Sommige mensen maken veel duurzame keuzes maar voor anderen is dit best lastig. Fabrikanten en designers kunnen consumenten echter helpen om zich duurzamer te gedragen door middel van het productontwerp. Ruth Mugge geeft inzicht in de rol van het ontwerp voor het stimuleren van duurzaam consumentengedrag. Zij probeert daarbij antwoord te geven op vragen als: Hoe kan het ontwerp consumenten stimuleren tot het doen van onderhoud en reparatie? Wanneer zien consumenten een refurbished product als een alternatief voor een nieuw product? Hoe kan de adoptie van producten van recycled plastic worden gestimuleerd? En hoe kunnen consumenten worden verleid om langer met hun producten te doen?

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.