Ads Top

Circulaire bioplastics bieden uitkomst voor klimaatcrisis en toenemend grondstoffengebruik

Een circulaire bio-economie kan de klimaatimpact en het grondstoffengebruik van de sterk groeiende plasticsector flink beteugelen. Bij ongewijzigd beleid zal de wereldwijde productie van plastic tot 2100 waarschijnlijk verdrievoudigen. Nu al veroorzaakt de plasticsector bijna 5% van alle broeikasgassenuitstoot.

Door een circulaire biobased plasticindustrie volledig te voorzien van emissievrije elektriciteit, en door af te zien van afvalverbranding, kan de sector uiteindelijk zelfs uitgroeien tot een vorm van koolstofopslag. Dit constateren onderzoekers van de Universiteit Utrecht, het Planbureau voor de Leefomgeving, de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie en TNO in vakblad Nature.

In geen enkele van de modellen gebruikt voor de rapporten van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC) is de plasticsector in detail uitgewerkt. Daarom hebben de onderzoekers met een nieuw model voor het eerst vier scenario’s voor de wereldwijde plasticsector onderzocht. Daaruit blijkt dat een hoge prijs voor de uitstoot van broeikasgassen, waarmee het tweegradendoel van het Parijse klimaatakkoord bereikt wordt, in zijn eentje niet volstaat om de plasticsector van fossiele naar biogrondstoffen en een circulaire economie te laten overstappen. Klimaatbeleid kan zelfs leiden tot extra stort van plastic in vuilnisbelten, aangezien dit geen CO2 uitstoot en goedkoper is dan andere vormen van afvalverwerking.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.