Ads Top

1,4 miljoen euro voor onderzoek naar circulaire renovatie

Een consortium onder leiding van hoofdonderzoeker Lisanne Havinga, assistent professor bij de vakgroep Building Performance van de TUe, en mede-hoofdonderzoeker Torsten Schröder, assistent professor van de vakgroep Architectural Design en Engineering, gaat onderzoeken hoe we gebouwen circulair en emissievrij kunnen renoveren.

Het bouwprogramma van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) – ‘Transitie naar een circulaire en emissievrije bouw’ genaamd – stelt hiervoor 1,4 miljoen euro beschikbaar, met een looptijd van vijf jaar.

Om op het gebied van renovatie in de bouw de omslag te kunnen maken naar circulaire praktijken met lagere emissies, gaan Havinga en haar team naar de hele keten kijken, vanaf de ontwerpfase van een gebouw tot aan de sloop, én weer terug naar de ontwerpfase.

Nu staan kosten- en energiebesparing vaak voorop, maar we moeten ook kijken naar andere waarden, zoals de milieu-impact van materialen en de impact op bewoners.

Het belang van dit onderzoek is duidelijk en actueel. Zo wil Nederland dat de gebouwde omgeving in 2050 CO2-neutraal en circulair is. Havinga: Sterker nog, als we ons aan het koolstofbudget van 1,5 graden uit het IPCC-klimaatrapport willen houden, moet de woningbouw eigenlijk over tien jaar al volledig CO2-neutraal zijn.

Geluk bij een ongeluk is dat er nu veel aandacht is voor energiebesparing door de energiecrisis. Maar dat brengt ook uitdagingen met zich mee, want als morgen iedereen zijn of haar woning wil verduurzamen, zijn er simpelweg niet genoeg vakmensen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.