Ads Top

Bijna 2 procent meer bedrijfs- en industrieafval in 2021

De hoeveelheid afval die de industrie produceert is in 2021 vergeleken met een jaar eerder met 1,9 procent gestegen naar 13,6 miljoen ton. Dit is de eerste stijging na 2017. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Het grootste deel van het bedrijfsafval (60 procent) was in 2021 afkomstig uit de voedings- en genotmiddelenindustrie. Die produceerde ongeveer 8,2 miljoen ton aan bedrijfsval. De hoeveelheid afval in deze bedrijfstak is vorig jaar nauwelijks gestegen (0,6 procent).

Het afval uit de voedings- en genotmiddelenindustrie bestaat vooral uit organisch afval en wordt bijna volledig wordt hergebruikt. Het wordt vergist, dient als meststof en reststoffen worden doorverkocht als veevoeder. Denk daarbij aan bierbostel uit de bierindustrie, schroot dat overblijft bij de productie van olie uit zaden of reststoffen uit de suikerindustrie.

Buiten het afval uit de voedings- en genotmiddelenindustrie was er vorig jaar nog 5,3 miljoen ton aan afval bij overige bedrijfstakken van de industrie; een stijging van bijna 4 procent ten opzichte van 2020. De stijging was vooral te zien bij de papier-, de olie- en de basismetaalindustrie.

Van dit afval kon ongeveer 91 procent opnieuw gebruikt worden. Bijvoorbeeld door het verbranden met energieterugwinning (15 procent) of door recycling (76 procent). Het percentage van dit afval dat wordt hergebruikt schommelt al jaren rond de 90 procent.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.