Ads Top

Duurzame rietjes zijn minder duurzaam dan gedacht

Onderzoekers van UAntwerpen speuren naar PFAS in veertig drinkrietjes van verschillende materialen
Als alternatief op de verboden plastic rietjes worden tegenwoordig veelal papieren rietjes gebruikt. Voor dit type rietjes wordt vaak reclame gemaakt omwille van de 100% biologische afbreekbaarheid, maar zijn deze alternatieven voor plastic wel echt duurzaam en biologisch afbreekbaar te noemen?

Pauline Boisacq en Maarten De Keuster, twee bachelorstudenten biologie van de Universiteit Antwerpen, onderzochten in het kader van hun bachelorproef of en in welke mate poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) aanwezig zijn in drinkrietjes van verschillende materialen op de Belgische markt.

Voor het onderzoek werden verschillende merken van rietjes onderzocht: twintig van papier, vijf bamboe, vijf plastic, vijf RVS en vijf glazen rietjes.

In vrijwel alle rietjes van plantaardige materialen werden PFAS gedetecteerd, maar de PFAS-concentratie en samenstelling varieerde tussen de verschillende rietjes. Zestien van de 29 onderzochte PFAS werden daadwerkelijk waargenomen in ten minste één rietje, zegt Pauline Boisacq. Enkel de RVS-rietjes waren vrij van PFAS. We hebben echter slechts een fractie van het totaal aantal gekende PFAS onderzocht, dus kan men niet met zekerheid stellen dat deze PFAS-vrij zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.