Ads Top

Natuurlijke plastic-vervanger een stap dichterbij

Er is een belangrijke stap gezet om een nieuwe natuurlijke plastic-vervanger te maken. Op het terrein van HVC in Dordrecht is een demonstratiefabriek in gebruik genomen.

Het materiaal heeft de voordelen van plastic maar niet de nadelen: het is licht en vormbaar, is verwerkbaar als plastic én volledig biologisch afbreekbaar, waardoor er geen microplastics in de natuur worden achtergelaten. Drie producenten gaan de nieuwe natuurlijke plastic-vervanger uitproberen en toepassen.

De samenwerkingspartners zien legio mogelijkheden: van afbreekbare kweeknetjes en landbouwplastic tot zelfhelend beton. In de toekomst ziet HVC potentie voor consumententoepassingen met een groot risico dat microplastics in het milieu komen, zoals bij schoenzolen en textiel.

Het nieuwe materiaal wordt gemaakt uit natuurlijke reststoffen. De werking is als volgt. In afvalwater zitten veel vetzuren. De bacteriën in onze demonstratie-installatie ‘vreten zich vol’ met deze vetzuren en zetten het om naar een nieuw materiaal dat plastic kan vervangen. Zoals mensen vet in het lichaam opslaan, slaan deze bacteriën dit materiaal vervolgens als een energiereserve in hun cel op. Deze stof wordt eruit gehaald (‘gepurificeerd’), waarna er een poeder overblijft. Dat poeder kan gebruikt worden als natuurlijke plastic-vervanger in verschillende toepassingen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.