Ads Top

Circulair bouwen wordt de norm

Dinsdag is de Biobased projectenkaart van Fryslân onthuld. Deze kaart bevat een greep uit de circulaire bouwprojecten in Fryslân én laat zien waar vezelhennep, lisdodde en vlas geteeld worden.
 
In maart van dit jaar ondertekenden diverse gemeenten, woningcorporaties en bedrijven uit de bouwsector het ‘Biobased Isolatiepact’ van Fryslân. Het doel: Samen met Friese (bouw)partners in de nieuw- en verbouw versnelling brengen in het besparen van fossiele brandstoffen, het vastleggen van CO2 en het realiseren van een gezond binnenklimaat. Dat dit niet alleen maar een intentie is, blijkt uit de kaart met maar liefst 28 initiatieven met daarop onder andere een appartementencomplex op Terschelling dat zoveel mogelijk gebouwd wordt met biobased materialen, 1940 woningen die voorzien worden van isovlasisolatie en 67 woningen die geïsoleerd worden met vezelhennep.
 
Er was specifiek aandacht voor een aantal circulaire bouwprojecten waaronder het initiatief van Nij Smellinghe en ROC Friese Poort. Zij bouwen een nieuwe locatie met een combinatie van educatie en zorg op het terrein van Nij Smellinghe. De kern van het gebouw is helemaal van hout gemaakt en de aanvullende materialen zijn zoveel mogelijk biobased. Dit heeft ook geleid tot nieuwe samenwerkingen zoals een combinatie van zorg en horeca, kijkend naar hoe anders eten ervoor kan zorgen dat ‘we’ minder ziek worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.