Ads Top

Initiatief uit afvalbranche haalt afval uit de taboesfeer

Op de tweede dag van de Glasgow klimaattop lanceert afvalverwerker Ortessa openoverafval.nu. Ortessa ziet openheid als dé sleutel om op grote schaal oplossingen te realiseren voor de almaar groeiende afvalberg.

Bedrijven en organisaties uit alle sectoren worden uitgenodigd om de ‘Open Over Afval belofte’ te ondertekenen en zich daarmee – evenals onder meer PSV, CSU en Volvo Trucks – aan te sluiten bij Open Over Afval om samen de negatieve impact van afval op ons klimaat in te dammen.
 
Vroeger was afval overzichtelijk. Je had glazen melkflessen die werden opgehaald en bijgevuld en groen afval ging naar de dieren. Wat er overbleef werd vaak opgestookt of ging naar een lokale stortplaats. Tegenwoordig is afval véél uiteenlopender: elektronisch afval, plastic afval, bouwmateriaal, et cetera. Een deel van dat afval is recyclebaar, maar een heel groot deel nog niet of niet goed genoeg. Met een negatieve impact op ons klimaat tot gevolg.

Op openoverafval.nu zijn onder meer ervaringen te vinden van organisaties die al doende wijs werden. Daarnaast maakt het platform de ugly truth met betrekking tot allerlei afvaldilemma’s inzichtelijk. Zoals dat van kunststof verpakkingen (PMD) die wel netjes wordt gescheiden, maar slechts in 27% van de gevallen worden hergebruikt.

Het streven is om de komende jaren met zeker 150 grote en kleine organisaties ronde tafels en workshops te organiseren om afvaldilemma’s bloot te leggen, data te verzamelen en samen toe te werken naar nieuwe, duurzame oplossingen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.