Ads Top

Vanaf nu verplicht statiegeld op kleine plastic flesjes

Vanaf nu zit er 0,15 cent statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Uit onderzoek blijkt dat 95 procent van de Nederlanders die kleine plastic flesjes koopt, van plan is de statiegeldflesjes in te leveren bij innamepunten.

Staatssecretaris Van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat leverde op 1 juli symbolisch het eerste flesje in voor het goede doel bij voetbalvereniging Graaf Willem II-VAC. De voetbalclub spaart met de inzameling van de statiegeldflesjes voor een nieuw materialenhok.

De meeste kleine plastic flesjes worden gekocht in de supermarkt. Veel Nederlanders die van plan zijn kleine plastic flesjes in te leveren (98,3%) zijn van plan de flesjes ook daar te retourneren, blijkt uit onderzoek in opdracht van Statiegeld Nederland. Maar ook nieuwe innamepunten, zoals bioscopen en filmtheaters (36,7%), grotere cateringlocaties in bijvoorbeeld het voortgezet onderwijs (31,3%) en tankstations langs de snelweg (27,8%), lijken populaire plekken te worden. Zes op de tien Nederlanders zijn van plan hun flesjes in te leveren bij een innamepunt waar ze het statiegeld altijd retour krijgen, zoals (grotere) supermarkten, tankstations langs de snelweg en straks ook een aantal NS-stations.

Nu statiegeld op kleine plastic flesjes verplicht is, zal het aantal innamepunten verder toenemen. Denk bijvoorbeeld aan sportclubs die bij Statiegeld Nederland speciale donatiebakken voor statiegeldflessen kunnen aanvragen. Als mensen hun statiegeldflesje in zo’n bak inleveren, steunen ze een goed doel. Bij sportclubs is dat vaak de club zelf.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.