Ads Top

Hoe 400.000 stuks zwerfafval in een wetenschappelijke paper belandde


Zwerfvuilactivist Dirk Groot fotografeerde en raapte meer dan 400.000 stuks zwerfafval in Nederland. Zijn data zijn nu meegenomen in een wetenschappelijke studie over stedelijk zwerfvuil, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit Leiden en Andrea Ballatore van de Birkbeck University of London.

Het begon allemaal in 2018, toen industrieel ecoloog Stefano Cucurachi van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden een LUF-subsidie kreeg. Die beurs was bedoeld voor onderzoek naar de milieu-impact van het verbod op gratis plastic tasjes, maar al snel raakte Cucurachi geïntrigeerd door zwerfvuil. ‘Ik ontdekte dat er een zeer actieve gemeenschap is die zwerfvuil raapt en er data over verzamelt. Ik vroeg me af of ik die data voor wetenschappelijk onderzoek kon gebruiken,’ aldus de onderzoeker.

Met de verkregen data konden de onderzoekers ongekend gedetailleerd in kaart brengen waar zwerfafval vrijkomt. Cucurachi: In Purmerend bestaat het meeste zwerfafval uit plastic, wikkels, energiedrankjes en sigarettenpeuken. Je vindt zwerfafval op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals winkelcentra, kerken en sportclubs. Energiedrankjes vind je vaak in de buurt van nachtclubs, en plastic wikkels bij bioscopen en busstations. Restjes van fastfood lagen vaak op parkeerplaatsen, zelfs ver weg van de fastfoodrestaurants.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.