Ads Top

ING: Groei circulariteit maakindustrie stagneert


De circulaire prestaties van Nederlandse maakbedrijven steken gunstig af bij die van Europese sectorgenoten. De hoeveelheid geproduceerd afval is internationaal gezien laag en de inzet van hergebruikte materialen hoog. Dit blijkt uit de een publicatie van ING Economisch Bureau.

De hoge grondstofprijzen maken hergebruik van materialen dit jaar extra profijtelijk. Toch stagneert de vooruitgang in afvalreductie en recycling en hoewel per gemaakt product steeds minder materiaal nodig is, groeit het totale materiaalgebruik van de Nederlandse maakindustrie in absolute zin nog steeds. Om meer circulair te werk te gaan zijn grotere stappen vereist. Efficiënt materiaalgebruik gaat verder dan recycling en begint al bij het productontwerp. Om dit echt van de grond te krijgen is meer beleid gericht op het stimuleren van circulaire initiatieven nodig.

Circulariteit staat bij een gemiddeld maakbedrijf steeds hoger op de agenda. Toch staat het vergaand toepassen van circulaire principes bij maakbedrijven nog in de kinderschoenen.

De maakindustrie doet het wel beter dan de industrie in totaliteit: de toename is hier tussen 2010 en 2018 2,5 procent versus 10,5 procent voor de totale industrie. Niet-industriële sectoren zijn in dezelfde periode daarentegen bijna 10 procent minder materiaal gaan gebruiken.
 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.